Krásny večer prajeme chilli priatelia!
Vianoce sú za nami a po voňavej sviatočnej kapustnici od maminy, či skvelého zemiakového šalátu, ktorý sme si dávali aj na raňajky sa nám cnelo už za varením a tak sme si niečo pripravili.
Recept je inšpirovaný kuchárom DJ BBQ (je to skutočne kuchár). Pôvodne mal byť základ z morčacieho mäsa, nakoľko sme však mali kuracie, tak sme to trocha obmenili. Chicken chowder je náročnejší na čas, pretože si vyžaduje mať hotový vývar. Skvelú chuť cesnaku a údenej papričky sme doplnili chrumkavými zemiakmi s tymiánom a cesnakom. Zemiaky sme si pripravovali zložitejším spôsobom, aby boli o čosi viac chrumkavé a nadýchané. Samozrejme prílohu necháme na Vás :).
Čo potrebujeme?
(recept na 8 porcií) 500 g kuracích rezňov 1 l kuracieho vývaru 100 g slaninových plátkov 4 strúčiky cesnaku 200 ml smotany na varenie 1 kg zemiakov 1 konzerva kukurice 1 cibuľa morskú soľ čierne korenie 1 pol. lyžicu sladkej údenej papriky 1 čaj. lyžička kajenského korenia tymián olivový olej bravčová masť
Príprava
Najprv si pripravíme základ nášho jedla. Cibuľu a slaninku pokrájame na drobno. Na panvicu si dáme 1 PL olivového oleja a na väčšom ohni popražíme slaninku s cibuľou. Ak už dosiahnu zlatistej farby, panvicu odstavíme a necháme trocha vychladnúť.
Nastáva časť receptu, v ktorej sa všetky tie skvelé chute a vône premiešajú v mixéry a spoja do lahodnej omáčky. Mixér naplníme vývarom, opraženou cibuľou a slaninkou. Pridáme 1 PL údenej sladkej papriky, 1 čl kajenského korenia. Na záver pretlačíme dva struky cesnaku a všetko to rozmixujeme na kašu.
Omáčku medzičasom necháme bokom a pripravíme si kuracie rezne. Nakrájame ich na kocky, posolíme a pokoreníme čiernym korením a prudko opečieme na olivovom oleji. Mäso by malo byť mierne opečené a zlatisté.
Mäso nám už vonia a ako vidíte je krásne zlatisté a plne chutí a vôní. Vyberieme si väčší hrniec, vlejeme do neho rozmixovanú omáčku a pridáme mäso. Privedieme do varu a v tomto bode znížime oheň a varíme cca 35 minút. Pridáme smotanu na varenie a dovaríme mäso v hrnci.
V úvode sme už načrtli, že s prílohou sa trocha pohráme a bude špeciálna. Zemiaky ošúpeme, dáme zovrieť vodu, osolíme morskou soľou a povaríme 10 minút. Medzitým si pripravíme sklenenú misu alebo plech a to tak, že ho vymastíme bravčovou masťou dokola. Zemiaky vyberieme z vriacej vody a dáme do misy, posolíme a okoreníme čiernym korením a dáme zapiecť na 30 minút pri 190 °C. Po 30 minútach zemiaky vyberieme, stlačíme naberačkou – viď druhý obrázok dole.
Pripravíme si korenie na zemiaky. Zmiešame tymián (najlepšie čerstvý) celé dva struky cesnaku, morskú soľ a 1 pl octu. Octu sa nebojte počas ďalšieho pečenia sa vyparí. Zemiaky potrieme koreninami a znova na ďalších 30 minút zapečieme pri 190°C. Zaručene budú chrumkavé a prevoňané tymiánom. Pre účely servírovania sme si opiekli pár plátkov slaninky, aby ešte viac zvýraznili skvelú údenú omáčku.
Výsledok je chutný obed plný vône cesnaku, údenej papriky a chrumkavých zemiakov.
