Site Overlay

Wellington z bravčovej panenky

Krásnu nedeľu prajeme chillipriatelia!

Na inšpiráciu pre nedeľňajší obed je síce neskoro no aj napriek tomu Vám prinášame menšiu inšpiráciu veľmi zaujímavého receptu Wellington. Vznešený názov receptu už napovedá, že aj príprava bude trocha náročnejšia avšak povedali by sme úroveň stredne náročná. Pôvodne sa recept robí z hovädzej sviečkovej, my sme však mali k dispozícii skvelú bravčovú panenku, tak sme skúsili túto variáciu. Poďme teda na to 🙂

 

Čo potrebujeme?

  • 600 g bravčovej panenky
  • 200 g kvalitnej pečeňovej paštéty
  • 200 g šampiónov
  • 1 balík lístkového cesta
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • 2 ks šalotky
  • 2 pl plnotučnej horčice
  • maslo
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tymián
  • 1 žĺtok z vajca

chilli, meat, pork meat,

 

Príprava

Ako prvé si musíme pripraviť náš paštétový krém. Šalotky pokrájajte na jemno a jemne popražte do sklovita na štvrťke masla. Pridajte na maslo k šalotke aj na drobno pokrájané šampióny. Pridajte čierne korenie, soľ a tymián. My sme pridali samozrejme aj niečo pikantné a to údenú bhut jolokiu, ktorá dala celej zmesi vynikajúcu vôňu. Celú zmes popražte až kým sa voda neodparí a nezhustne. Nechajte odležať a vychladnúť.

pork, chilli, meat

Pokračujeme v príprave a tentokrát sa povenujeme nášmu skvelému mäsu. Panenku v celosti vložíme na dopredu poriadne rozpálené panvicu s olejom. Potrebujeme dosiahnuť, aby sa mäso zvonka zatiahlo pripieklo, aby neskôr nepúšťalo šťavu.Najlepšie ak okraj popražíte na prudkom oleji do zlatista, keď tuk mierne karamelizuje. Celé to musí byť ale rýchle, aby mäso nebolo príliš suché.

bravčové mäso, panenka, chilli

Po vychladnutí nastáva kreatívna časť receptu. na alobal (alebo potravinársku fóliu) si poukladajte plátky schwarzwaldskej šunky. Plátky potrite rovnomerne s našou hríbovo-paštétovou zmesou. Mäso potrieme horčicou a uložíme na kraj šunky, aby sme ho mohli pekne zabaliť.

mäso, chilli, bravčová panenka

panenka, chilli, chillibrothers, schwarzwaldská šunka

Mäsový valček zabalíme do alobalu a uložíme na  minút do chladničky. Počas krátkej prestávky si rozbalíme lístkové cesto, a rozložíme ho na pult. Vyložíme náš mäsový balíček a uložíme na kraj lístkového cesta, pretože áno….zase budeme rolovať 🙂

Pevne zrolujeme, bočné strany dobre stlačíme a celý balík potrieme žĺtkom z vajca.

meat, mäso, bravčové, chilli

Samozrejme nesmieme zabudnúť si predhriať rúru na pečenie. Prvých 10  minút pečieme na 220 °C a potom znížime teplotu na 200 °C pričom ďalej pečieme takých 30-35 minút. Vo finálnej fáze by bolo ideálne ak by panenka mala úpravu medium rare, ale ako vidíte my sme ho trocha viacej pripiekli…nuž možno nabudúce 🙂

Tak, či tak celá príprava a recept trval cca 100 minút, pričom výsledok bol fantastický! A to sme ešte skromne napísali. Dobrú chuť priatelia určite vyskúšajte!

Wellington z bravčovej panenky.

Wellington z bravčovej panenky