seitan, brokolica, karfiol, pyré

Seitan s brokolicovo-karfiolovým pyré

Touto nedeľou začíname kolekciu receptov, v ktorých budeme pracovať s celými sušenými chilli a ich rehydratáciou. Na úvod sa chceme poďakovať za skvelé a voňavé chilli papričky od chillimarketu.sk . Človeku sa doslova zbiehali slinky pri tých vôňach.

Poďme späť k nášmu vareniu 🙂 Na starosť si ho zobrala Lenka a pri oznámení názvu som mal pocit, že to bude niečo s rybou …hm ej ale som sa veľmi mýlil. Seitan je totižto surovina, ktorú by som prirovnal asi k sekanej, avšak oveľa zdravšia. Tu je zopár informácii k nej:

 

SEITAN – je výrobok zo pšeničnej múky, ktorý obsahuje čistú rastlinnú bielkovinu. V kuchyni sa používa ako náhrada mäsa, môže sa pripravovať podobne ako mäso – pražiť, dusiť, variť. Jeho výhodou je dobrá stráviteľnosť a žiaden cholesterol.

 

seitan, healthy food, cholesterol

Potrebujeme:

(na 4-5 porcií)

Na marinádu:

Seitan natural (cca 400 g)

2 PL kokosového oleja

2 PL sójovej omáčky

2 strúčiky cesnaku

1 ČL horčice

2 ČL kukuričného škrobu na zahustenie

Štipka kurkumy

Štipka majoránu

Celé sušené Guajillo chilli

2 PL kokosového oleja na praženie

 

Na pyré:

1 brokolica (500 g)

1 karfiol (500 g)

Pór – cca 10 cm

1 ČL kokosového oleja

1 ČL morská soľ

1 ČL horalky – koreňová zelenina bez tuku a soli

3 PL olivového oleja

Čierne mleté korenie

 

Seitan nakrájame na plátky (cca 1 cm hrubé) a naložíme do pripravenej marinády, necháme chvíľku postáť v chladničke. Aby sme nezabudli, pradtým ako sme marinádu pomiešali, sme si naše guajillo chilli na 30 minút dali do vriacej vody kvôli rehydratácii a následne na drobné kusy pokrájali.

seitan, horčica, cesnak, marináda

Na pyré si umyjeme pór, karfiol a brokolicu. Pór nakrájame na kocky a karfiol na malé ružičky, prípadne pokrájame na malé časti. Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. V hrnci si zohrejeme 1 ČL kokosového oleja a opražíme na ňom pór, postupne pridáme karfiol, horalku a soľ. Všetko zalejeme vriacou vodou, aby bolo všetko ponorené pod vodou a dusíme 15 minút. Potom pridáme brokolicu na vrch, tak aby brokolica nebola ponorená celá a dusíme ešte 5 minút. Vypneme, vodu zlejeme, aby ostalo len trochu na dne (zvyšnú vodu si však ešte nechajte).

Vyberieme seitan z chladničky a na zohriatom kokosovom oleji opražíme z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej zo seitanu necháme odsať servítkou.

Brokolicu s karfiolom popučíme vidličkou, aby sa nám zmes lepšie mixovala ponorným mixérom. Pyré vymixujeme, ak je pyré veľmi husté, pridáme ešte vývar z brokolice a karfiolu. Pyré môžeme ešte ochutiť soľou a korením.

Môžeme podávať, dobrú chuť!

seitan, brokolica, mrkva, karfiol, guajillo, chilli