kapusta, mäso, ryža, zemiaky, šalát, chilli

Hanácký šalát

Priatelia čo chvíľa tu máme Vianoce a s tým späté vypekanie, varenie, pečenie. Pred týmto mimoriadne maškrtným a hojným obdobím si dáme náš posledný recept pre rok 2017.

Tentokrát však žiadne mäso, žiadne rebierka a ani chilli marináda. Zamerali sme sa na prílohy a na šaláty, ktoré sú rovnako dôležité ako správne pripravené mäso. Dotvárajú chuť korenín a spoločne ladia každú príchuť do dokonalosti.

Viete si predstaviť koľko šalátov existuje, avšak museli sme si jeden vybrať. Pre mňa je ten najchutnejší hanácky šalát. Chuť červenej kapusty, ktorá zafarbí celú misku do nezvyčajne ružovo fialovej farby a sladučké jabĺčka sú skratka bombastická kombinácia. Čo sa týka pozitív tak tam by som zaradil množstvo vitamínov v kapuste (na zimu sa zíde posilniť imunitu) a samozrejme rýchlosť prípravy.

Potrebujeme:

300-400 g červenej kapusty

1-2 jablká

5 lyžíc kyslej smotany

1/2 polievkovej lyžice oleja

2 ks kajenskej chilli

soľ

mleté čierne korenie

ocot

cukor

 

Príprava:

Červenú kapustu nakrájame na jemné rezance. Posolíme a postrúhame jablká na jemnom strúhadle. Kapustu dôkladne premiešame s jablkami, aby sa nám soľ dostala všade. Druhý krok spočíva v príprave smotany. Rozmiešame ju s olejom, pridáme pár kvapiek octu a cukru. Na záver pridáme pár štipiek čierneho korenia a rozdrvené chilli. Dobre premiešame, aby aj vysušená chilli nasiakla smotanou.

Kapustu rozmiešame v miske so smotanou a môžeme ihneď podávame, kým je šalát čerstvý 🙂 Pokiaľ by ste chceli, môžete si pridať aj lyžicu majonézy do neho, to by bola však menej zdravá verzia.

Podávame s pol kila rebierkami a kilom pečeného hovädzieho 🙂