chilli, guľáš, divina, kotlík

Guľáš z troch druhov mäsa

Ahojte chilli kuchári!

Som rád, že ste celé tie týždne vydržali s nami a sledovali ste náš mini súboj medzi zdravými a menej zdravými jedlami. Nastal čas tento mini battle rozhodnúť v piatom poslednom kole s názvom “voľná jazda” alebo ak chcete free ride.

Nech som rozmýšľal ako som chcel je len jedno jediné jedlo, ktoré by mohlo poraziť Lenku a to chutnučko-voňavučko-korenisto-štipľavý guľáš. Existuje nespočetne veľa receptov na ten pravý kotlíkový, ale verte mi, aj tak každý guľáš je iný. Už od mojich čias športového rybárstva som sa dostal k tomuto druhu chlapského varenia a po celý čas som recept vylepšoval až nakoniec ma dnešnú podobu.

Vrhnime sa teda do prípravy!

 

Čo potrebujeme?

3 kg mäsa z diviny (druh ponechám na Vás, my sme mali diviaka)

1 kg hovädzie mäso

1 kg bravčové mäso

2 kg cibule

2 kg zemiakov

5 strúčikov cesnaku

7 dcl domáceho leča

3 mrkvy

paprikovú pastu

mletú červenú sladkú papriku

mletú červenú údenú sladkú papriku

mletá údená bhut jolokia

soľ

čierne korenie

bravčová masť

olej

guľáš, divina, mäso v páce

AKO NA TO?

Na úvod treba povedať, že tá najdôležitejšia časť tohto receptu sa odohráva deň pred skutočným varením a to je príprava mäsa. Mäso v páci rozhoduje o povahe a chuti guľáša. Pokrájajte všetko mäso na kocky, ale nepomiešajte ho! Divinu a hovädzie uložte do jednej misky a bravčové osobitne do druhej. Do misiek z diviny a hovädzieho nasypte 20 g mletej sladkej červenej papriky a 10 g mletej údenej sladkej papriky. Pridajte štipku dve údenej bhut jolokie, posoľte a okoreňte čiernym korením. Na záver pretlačte 3 strúčiky cesnaku, pridajte asi 1 dcl oleja a dobre premiešajte. Do misky s bravčovým mäsom dajte 10 g mletej sladkej červenej papriky a 10 g údenej sladkej červenej papriky, štipku bhut jolokie, soľ, čierne korenie, pretlačte 2 struky cesnaku a 1 dcl oleja.

Obe misky obaľte potravinárskou fóliou alebo alobalom a uložte do chladničky. Mäso v páci by malo byť minimálne 12 hodín, aby prevoňalo koreninami. Olej v páci zjemní štruktúru mäsa, čo oceníte hlavne pri varení diviny.

Na druhý deň si pokrájajte všetku cibuľu na drobno. Mrkvu očistite a pokrájajte na krúžky a taktiež ošúpte zemiaky a pokrájajte na menšie kocky. V hrnci si rozpáľte bravčovú masť, pridajte cibuľu a orestujte ju až do zlata. Akonáhle sa začne cibuľa zafarbovať, pridajte štipku červenej papriky a vzápätí pridajte aj divinu a hovädzie mäso v páci. Dobre premiešajte a do hrnca vytlačte tú skvelú paprikovú pastu. Nechajte mäso takto chvíľu povariť za občasného miešania a zhruba po 10-15 minútach pridajte lečo.

divina, mäso, pác, cibuľa, kotlíkový guľáš

Hrniec uzavrite a nechajte podusiť. Zhruba po takej hodine pridajte do hrnca mrkvu a 2 na kocky nakrájané zemiaky na zahustenie. V prípade potreby môžete guľáš podliať vodou, aby vám zospodu neprihorel.

mäso, divina, kotlíkový guľáš

Po celý čas sa skúste motať okolo hrnca, občas premiešať, občas ochutnať, či dosoliť. Ochutnajte divinu a hovädzie mäso a ak je už tak na pol uvarené, tak pridajte aj mäso z druhej misky. Bravčové sa uvarí o niečo rýchlejšie, a preto je načasovanie pri varení z viacerých druhov mäsa kľúčové!

Po pridaní tretieho druhu mäsa varte guľášik naďalej asi hodinu. Po 2 a pol hodine spravte menšiu ochutnávku mäsa. Akonáhle je mäso už skoro hotové ostáva urobiť už len posledný krok – zemiaky. Nalejte alebo nasypte všetky pokrájané zemiaky do hrnca dolejte vodu, avšak vody musí byť tak akurát, aby guľáš nebol ani vodový , ale ani nie príliš hustý. My sme varili v 7 litrovom hrnci. Zemiaky väčšinou potrebujú cca 30-40 minút, kým sú mäkké. My ich máme radi už skoro rozvarené, tak ich varíme trocha dlhšie.

Počas posledných minút príde na rad finálne dolaďovanie podľa potreby – soľ, chilli. Niektorí dávajú aj majorán – musím povedať, že je to skvelá vec, avšak majorán v guľáši skyslie. To znamená, že ak ste si istý, že sa zje v ten istý deň, kľudne pridajte aj majorán.

 

Tak a to je v skratke všetko 🙂 V každom prípade, čím viac guľášov budete variť, tým skorej si nájdete v tom svoj vlastný systém. Na záver už len nabrať do misky,odkrojiť chleba a užívať si tú krásnu chuť mäsa.

Priatelia dobrú chuť!

 

chilli, guľáš, divina, kotlík