Site Overlay

Pikantné lasagne s ragú

Konečne sme sa dostali k populárnemu receptu Lasagne a vy viete, že to nebudú len také „obyčajné“ jedlo, ale vylepšené. Nakoľko sme si robili chúťky, zobrali sme si jeden starý taliansky recept a pripravili si do lasagní aj kvalitné ragú. Na úvod musíme povedať, že toto je určite časovo náročnejší recept, preto odporúčame si vyhradiť aspoň 4 hodiny.

Recept postupne vyskladáme z dvoch častí, aby ste pekne videli ako postupovať a mali všetko pod dohľadom 🙂

Potrebujeme:

na mäsové ragú

  • 500 g hovädzieho mäsa (my sme mali hov. plece)
  • 500 g bravčových rebier
  • 500 g domácich surových klobás
  • 3 konzervy krájaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 4 ks bobkového listu
  • drvené chilli (Etna peperoncino)
  • 3 pl paradajkového pyré
  • 3 dcl červeného vína
  • ml. čierne korenie
  • zväzok čerstvej bazalky
  • olivový olej

Lasagne

  • 2 balenia lasagnových plátov
  • 1 l mlieka
  • 80 g hladkej múky
  • 100 g parmezánu
  • 100 g maslo
  • soľ
  • ml. čierne korenie
  • muškátový orech
  • 2 ks mozzarelly
  • olivový olej

 

Postup

Ako sme v úvode spomínali základ pre dobré lasagne je práve ragú. To naše dnešné bude plné mäsa a chutí paradajok a hrejivého chilli. Hovädzie mäso si nakrájame na kocky. Bravčové rebrá nakrájame pozdĺž kosti na drobnejšie kusy a domácu klobásku nakrájame na menšie krúžky. Mäsko predtým ako hodíme na olej do hrnca pekne osolíme a okoreníme. V hrnci si zohrejeme olej a vložíme mäso a vzápätí aj na jemno nakrájanú cibuľu.. Mäsko sa nám krásne pripáli a práve preto to podlejeme 2 dcl vína. Pridáme bobkový list a všetky tri konzervy krájaných paradajok.

Vo zvyšnom 1 dcl vína si rozmiešame paradajkové pyré a pridáme do hrnca. Posledný krok v našej príprave ragú bude bazalka. Zväzok prekrojíme na polovicu a uložíme na vrch. Znížime oheň na mierny a zakryjeme. Dve hodiny ponecháme mäso dusiť až kým sa nám nerozvára.  Nakoniec nezabudnite vybrať bobkový list a kosti z rebier. Celú túto rozvarenú zmes ešte treba dochutiť drveným chilli a mixérom rozmixovať na hustú omáčku.

Takú polhodinu pred dovarením nášho ragú môžeme začať s prípravou lasagní. Ako prvé si spravíme základ – bešamelovú omáčku. Maslo dáme rozpustiť do rajničky, pridáme múku a trochu popražíme. Následne podlejeme mliekom a neustále miešame. Zmes po zohriatí mlieka pekne zhustne. počas tohto procesu jemne osolíme, pridáme čierne korenie, nastrúhaný parmezán (kúsok si nechajte na záver) a štipku muškátového orechu. Rajnicu s bešamelom odstavíme a necháme kúsok vychladnúť.

Ragú hotové, bešamel hotový, poďme teda na to a pusťme sa do finálnej fázy. Na spodok jánskej misky nalejeme tenkú vrstvu ragú. Poukladáme pláty (nebojte sa ich aj lámať), tak aby bol celý spodok pokrytí. Na pláty znova naberieme ragú omáčku, jemná vrstva bešamelu a rozdrvíme pár kúskov mozzarelly. Prvú vrstvu ešte dozdobíme nastrúhaným parmezánom a je to! Takto ešte pokračujte pri ďalších 3 – 4 vrstvách, aby lasagne boli krásne poschodové. Poslednú vrstvu zalejeme bešamelom a pekne zarovnáme.

Predhrejeme si rúru na 180 °C a lasagne pečieme cca 35 minút ( z toho 25 minút zakryté alobalom). Posledných 10 minút ich odkryjeme, aby sa nám vrch krásne pripiekol. A tu je výsledok:ň

lasagne, bešamel, mozzarella, mäso, chilli, klobása

lasagne, mozzarella, parmezán, chilli