pstruh, chilli, zelenina, šalát

Pstruh dúhový a quinoa šalát s chilli a zeleninou

Dnes si pripravila Lenka niečo špeciálne pre vás, hlavne tých čo radi skúšajú nové veci – Quinoa

QUINOA – rastlina je pôvodom z Peru, Chile a Bolívie, známa ako potravina Inkov, ktorí si ju obľúbili už pred 5000 rokmi. Quinoa má vysoký obsah kvalitných bielkovín a sacharidov. Na 100 gramov obsahuje 15 gramov bielkovín a 65 gramov sacharidov. Ako jedna z mála rastlín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť a potrebuje ich dodávať v strave. Je dobrá pri chudnutí, pretože má nízky glykemický index, obsahuje vlákninu, ktorá čistí tráviacu sústavu a predchádza vzniku rakoviny. Môžu ju jesť aj ľudia alergickí na lepok, je dobrá pre zníženie tlaku a tiež pre dobrý spánok vďaka svojej kombinácii horčíka a vápnika. Je to proste superpotravina, ktorú musíte vyskúšať.

Čo potrebujeme na 2 porcie:

Pstruha dúhového cca 300 g (ideálne filety)

Quinoa – ½ šálky

Cherry paradajky 100 g

Jednu zelenú papriku

Čierne korenie

Mleté chilli korenie

Trstinový cukor (1-2 lyžice)

Olivový olej

Šťavu z jedného citróna a citrón na ozdobenie

Soľ

 

Príprava

1, Dáme si variť osolenú vodu cca jednu šálku (quinou varíme vo vode v pomere 1:2). Keď sa voda varí, pridáme quinou a varíme 15 minút, voda by mala úplne zmiznúť a quinoa tak bude hotová

2, Nakrájame si cherry paradajky a papriku na drobné kúsky.

3, Pripravíme si pstruha, umyjeme ho a osušíme. Časť s kožou poriadne osolíme a okoreníme. Na panvici si zohrejeme olivový olej. Pstruha prudko opražíme najprv zo strany s kožou a potom z opačnej strany do zlatista. Keď je pstruh takmer hotový dáme na panvicu (ale mimo neho) trstinový cukor, keď sa rozpustí tak pridáme šťavu z jedného citróna, pstruha v tom chvíľku povaríme. Krúžime panvicou, aby sa naša omáčka dostala po celých kúskoch pstruha. Po chvíľke odstavíme panvicu.

4, Quinou zmiešame s nakrájanou zeleninou, pokiaľ treba dochutiť, dochutíme soľou, ale hlavné je pridať mleté chilli korenie, aby šalát dostal šmrnc.

 

VUALA a môžeme servírovať, dobrú chuť!