Hillbilly meatloaf roll

Pekný večer priatelia!

Je tu prvé kolo nášho súboja Fit vs Fat, v ktorom som si pre priaznivcov výdatných jedál pripravil Hillbilly meatloaf roll. Divoký názov pre ešte divokejší recept. Nebudeme šetriť slaninou, mäsom a ani inými dobrotami, pretože milujeme ich chuť!

Roládu odporúčame každému kto sa aj po sviatkoch má rád a rád si aj dopraje niečo megakalorické. Roláda je neskutočne štavnatá, korenie sa krásne spojí s opečenou slaninou, je to proste poriadny FAT recept 🙂

 

Čo potrebujeme?

2 kg mletého mäsa (najlepšie mix 50:50 bravčové a hovädzie)
200 g slaniny
300 g tvrdého syru (my sme použili goudu)
stonkový zeler
1 väčšiu cibuľu
2 čerstvé chilli
250 ml marinády (najlepšie marinádu na gril s medom)
čierne korenie
morskú soľ
majorán
1 kg zemiaky (ako prílohu podľa uváženia)
 
meatloaf chilli rolada Hillbilly meatloaf roll
 

Príprava

 
Až sa mi sliny zbiehajú na tú slaninu, keď ju tu tak bezmocnú vidím na tanieri. Dosť maškrtenia ide sa na to hillbillys :). Na začiatok si pokrájajte na čo najdrobnejšie cibuľu, chilli a zeler (pôjdu do rolády, takže musia byť drobné kúsky). V rámci prípravy si môžete už nastrúhať aj syr na široké plátky – viď fotka nižšie. Zoberte 100 g slaniny a pekne ich do chrumkavo opražte na panvici. Na zvyšnej masti zo slaniny opečte aj nakrájanú cibuľku.
meatloaf chilli rolada3
 
V druhej fáze príprav sa trošku zamažeme, ale tak to má byť ak chceme výborný výsledok. Zoberte 2 kg mäsa a začnite ho na pripravenú plochu formovať (podložku si navlhčite vodou – mäso sa Vám nebude k nej lepiť). Pekne utlačte mäso pesťou. Poriadne sa na ňom vybláznite aby držalo pokope. Na konci vytvorte najlepšie pekný obĺždnik, ktorý budem zdobiť v ďalšom kroku.
meatloaf chilli rolada4meatloaf chilli rolada5
 
Obrovský kus mäsa pripravený a teraz idú na rad starostlivo pokrájané suroviny. Plát mäsa osolím a okoreníme čiernym korením. Ja som pridal aj tri štipky majoránu, aby to malo šmrnc 🙂 Spravodlivo rozdelíme opraženú cibuľu, slaninu a zeler (jediná fit surovina sľubujem :)). Syr nemôže chýbať  a nezabudnite navrch dať našu medovú marinádu – nešetrite s ňou avšak nechajte si kúsok na vonkajšie marinovanie.
meatloaf chilli rolada6
meatloaf chilli rolada7
 
Rolovať, rolovať a rolovať. Oba konce spojte, aby nám nič neušlo z nej. To je kusisko mäsa! Pripravte si plech, trocha oleja na spodok. Roládu uložiť do stredu a predhriať sporák na 200 °C. Prvých 20 minút sme nechali roládu dusiť pod alobalom. Po odstránení alobalu ju namažte marinádou a zvýšte teplotu na 220 °C. Takto ju necháme piecť 30 minút. Po 50 minútach by sa roláda mala už pripekať a to je okamih práve pre poslednú fázu – slaninu. Zvyšnú slaninu poukladám navrch a pokiaľ to chcete, tak slaninu ešte posypte syrom a opäť marinádou potrieť. Po tomto skrášľovacom procese nechajte roládu ešte cca 10-15 minút zapiecť – pozor, aby z vrchu slaninu nespálilo!

A tu je priatelia výsledok!

meatloaf chilli rolada8 HIllbilly meatloaf
 
Ako najviac vhodná príloha sú zemiaky. Prípravu však necháme na Vás, či už chcete americké alebo zemiakovú kašu, myslím, že ani jedným nič nepokazíte 🙂
 
Tak dobrú chuť chilli priatelia, ja si idem ľahnúť a trocha zaviazať sádlo!