Site Overlay

Maďarský tokáň s Ancho poblano chilli

Počasie už nie je práve najkrajšie a práve tieto chladné upršané dni sú ako stvorené na varenie a skúšanie nových chutí. Doma sme mali krásne hovädzie mäsko, a keďže sme dávno nič z hovädzieho nerobili, tak rozhodnutie padlo na veľmi jednoduché jedlo- Maďarský tokáň.

Jednoduchá príprava, žiadna alchýmia v kuchyni sa nekoná, avšak jedlo si vyžaduje dlhšie varenie, aby sa nám kúsky mäsa doslova rozpadali na jazyku.

Čo potrebujeme?

500 g hovädzieho zadného

2 pl bravčovej masti

2 stredne veľké cibule

2 červené papriky

2 papriky Ancho poblano

2 menšie paradajky

1 malé paradajkové pyré

0,5 l hovädzieho vývaru (alebo hovädzí bujón)

2 dcl bieleho vína

mletú sladkú papriku

soľ

 

Príprava

Cibuľu si na drobno nakrájame a dáme opražiť na bravčovej masti. Kým sa cibuľa praží, nakrájame mäso na menšie rezance, pozor , ale nie veľmi hrubé. Ak je cibuľa už do zlatista opražená, pridáme mletú papriku. Musíte byť opatrný, mletá paprika sa rýchlo pripečie, a potom je horká. Preto po pár sekundách zároveň pridajte aj mäsko a dobre rozmiešajte, aby sa všetky tie chute spojili. Posoľte kúsok a nalejte 1 dcl horúcej vody, aby sa vám to nepripieklo na hrniec.

Medzitým si nakrájajte paradajky, papriky a aj Ancho poblano. Ancho poblano je druh chilli, ktorý má nízku štipľavosť (500 SHU), avšak vďaka tomu, že je to viac menej sladká jemne pálivá paprika, tak sa skvele hodí do tohto jedla (chilli si vieme dosypať potom každý).

Do hrnca pridáme paradajkové pyré a pripravený hovädzí vývar. Zakryjeme a necháme hodnú chvíľu variť až do mäkka.

Pokiaľ je už mäso takmer hotové, pridáme naše paradajky a papriky a dobre rozmiešame. Od tohto momentu necháme hrniec na ohni cca 25-30 minút.

Odstavíme, ochutnáme, či je správne slané, prípadne dosolíme a môžeme podávať. Ako prílohu sme zvolili ryžu a hranolky, tokáňa však môžete podávať aj s cestovinami.

Prajeme dobrú chuť!

 

tokáň, hungary recipe, ancho poblano, chilli