Mahapralaya

Dobrý večer priatelia,

Leto sa nám bliíži ku koncu a pre nás chilli pestovateľov je práve toto okamih, keď zbierame plody nášho celoročného úsilia. Chilli annuum ako Jalapenos, Peito de Moca už ša červenajú, habanera a vyššie šarže ešte chvíľku potrebujú. Toto je práve čas zavárania, varenia omáčok, marinád a aj nášho kečupu, ktorý bude čoskoro aj pre Vás k dispozícii.

Okrem zaužívaných vecí radi skúšame aj novinky a nedávno sme natrafili na jednu indickú omáčku Mahapralaya. Ingrediencie boli taktiež exotické a vďaka www.chillimarket.sk  sme mali v našej súkromnej zásobe aj známu indickú chilli Bhut jolokiu.

 

Potrebujeme:

1,5 kg paradajok

2 ks bhut jolokia

1 čl mletého koriandra

1 čl mletej škorice

4 ks nového korenia

2 čl kari korenia

2 čl sladké ml. papriky

soľ

10 strukov cesnaku

kúsok zázvoru (asi 5 cm kúsok)

3 pl medu

1 pl vínneho octu

1 pl limetkovej šťavy

9 pl trstinový cukor

 

Príprava:

Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Pridáma bhut jolokie, a pretlačíme všetky struky cesnaku. Zázvor ošúpene a pozdĺžne preražeme celý kúsok. Zázvor spolu aj so všetkým korením pridáme k paradajkám do hrnca a necháme variť cca 30 minút, kým sa paradajky nerozvaria.

V priebehu varenia omáčku miešajte. Po pol hodine vyberte oba kusy zázvoru z omáčky a rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes opäť dáme na oheň a pridáme ocot, limetkovú šťavu a necháme variť cca ďalších 15 minút.

Na záver pridáme med a trstinový cukor a za stáleho miešania necháme zhustnúť omáčku. V prípade, že chcete omáčku sterilizovať, pridajte sorban draselný a poháre príslušne zasterilizujte.

Omáčka má krásnu škoricovo kari vôňu doslova exotickú. Foto momentálne nemáme, avšak omáčku sme si odložili do pohárikov a určite ju vyskúšame v kombinácii s mäso.

 

Dobrú chuť priatelia!