soup, pumpkin, chilli, parmezan, parmegiano

Polievka z maslovej tekvice

Na konci jesene v novembri sa u nás vždy zvykla v peci piecť tekvica. Akonáhle prvé mráziky pošteklili tieto plody záhradky, začali byť neskutočne sladkasté. Stačilo len pokrájať a šupnúť do rúry na pár minút. A my deti sme mali chutnú a aj zdravú mňamku večer… hm spomienky.

To je práve dôvod, prečo radi skúšame rôzne variácie s tekvicami. Tentokrát sme zobrali maslovú tekvicu (vlastne iba polku z nej) a skúsili sme spraviť z nej takú tú falošnú hokkaido polievku.

A výsledok? No predsa pravá polievka z maslovej tekvice 🙂

 

Čo potrebujeme:

1 menšiu maslovú tekvicu (my sme použili cca 0,8 -1 kg)

180 ml smotany na varenie

3 stredné zemiaky

3 stredné šalotky

0,7 l kuracieho vývaru

mleté čierne korenie

muškátový orech

parmezán

olej

soľ

 

Príprava:

Dôležité je si dopredu všetko pripraviť, ošúpať a nakrájať. Tekvicu ošúpeme, vydlabeme semiačka a pokrájame na kocky. To isté spravíme aj so zemiakmi (až na to vydlabanie). Šalotky si pokrájame a opražíme do sklovita na prudkom ohni. Akonáhle je šalotka opražená, vhodíme do hrnca pokrájanú tekvicu a zemiaky. Spolu to mierne orestujeme.

Akonáhle sa nám to všetko pekne pomiešalo a spojilo, nalejeme do hrnca kurací vývar a necháme variť až do zmäknutia. Po cca 30 minútach by mali byť aj zemiaky aj tekvica mäkká, odstavíme a ponorným mixérom to všetko rozmixujeme až nám vznikne krémová hmota.

Znova dáme na oheň, nalejeme do nej smotanu, dochutíme štipkou mletého korenia a soľou. Na  záver jemne pridáme muškátový orech. Polievku varíme takto až kým trocha nezhustne. Pokiaľ je príliš hustá, kľudne nalejte trocha mlieka alebo ak máte smotanu do hrnca.

Vo finálnej fáze postrúhame parmezán a nasypeme na vrch. Môžeme servírovať!

soup, pumpkin, chilli, parmezan, parmegiano