musaka, mleté mäso, meat, bazalka, chilli, taste, foodporn

Musaka z mletého mäsa a chilli

Krásny deň prajeme chilli priatelia!

Dnes to bude trocha hardcore recept, avšak iste ste ho mnohí už začuli – Musaka. Známe grécke jedlo, ktoré nám osobne (aspoň prípravou) pripomína tak trocha lasagne. Kedže v záhrade čo to sami dopestujeme a zhodou náhod sa tam našiel aj baklažán, nemohli sme tento recept odignorovať a aj napriek jeho dlhej príprave (v priemere 2 hodiny) sme si ho pripravili.

Medzi vrstvami chilli samozrejme nesmeli chýbať chilli. A výsledok? Mno bola to skrátka pecka! Veľmi chutné, vôňa a ingrediencia sa skĺbili krásne dokopy a nevedeli sme sa toho dojesť 🙂 Nebudeme teda zdržovať a predstavíme si recept:

 

Potrebujeme:

500 g mletého hovädzieho mäsa

100 g paradajkového pretlaku

250 ml plnotučného mlieka

200 ml červeného vína

300 ml hovädzieho vývaru

70 g masla

70 g hladkej múky

400 g zemiakov

2 ks baklažánov

5 strukov cesnaku

1 ks cibule

3 stopky stopkového zeleru

4 bobkové listy

3 ks guajillo chilli (celé papričky)

mleté čierne korenie

olivový olej

soľ

mletá škorica

 

P.S.: nezabudnite na dostatočne veľku zapekaciu misu!!!

 

Príprava:

 

Mäsové ragú – Cibuľu so stopkovým zelerom nakrájame na  jemno a cesnak na tenké plátky. Orestujeme ich na 3 lyžiciach olivového oleja a následne pridáme mleté mäso. Popražíme cca 10 minút a pridáme 2 bobkové listy s paradajkovým pretlakom a rozdrvené chilli papričky. Celé to následne podlejeme červeným vínom a povaríme 15 minút kým sa alkohol neodparí. Na záver zmes podlejeme hovädzím vývarom, pridáme soľ a mleté korenie. Ragú varíme ďalších  minút až kým zmes nebude hustá a mäso so zelerom mäkké.

 

Bešamel – toto bola časť, pred ktorou sme mali rešpekt. Bešamel pre nás predstavoval ten magický prvok od našich mám, ktorým varili tie najlepšie jedlá 🙂 Nedalo sa však nič robiť a museli sme to skúsiť aj my. Zohriali sme mlieko s 2 bobkovými listami. V inom hrnci sme si rozpustili maslo a pridali múku. Necháme to odstaáť a postupne sme pridávali mlieko za neustáleho miešania. Miešame až kým to krásne nezhustne a privedieme to dovaru.

Musaka –  Baklažány pokrájame na plátky (asi 3-4 mm) a opečieme ich na olivovom oleji. Opečené baklažány osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku škorice. Zemiaky tak isto nakrájame na tenké plátky (obdobne ako baklažány) a môžeme začať vrstviť zapekaciu misu.

Na spodok dáme prvú vrstvu zemiakov, polejeme bešamelom, na bešamel ide mleté mäso a zakončíme to plátkami baklažánmi. V takomto poradí vrstvíme až kým nezaplníme misu. Na záver zakončite misu mäsom a bešamelom. Musaku dáme piecť na 160 °C asi 45 minút.

 

Tak a teraz si pochutnajte na tejto dobrote .) Dobrú chuť!

 

musaka, mleté mäso, meat, bazalka, chilli, taste, foodporn