Homme made pizza, velka pizza, XXL

Homemade pizza

Téma štvrtého kola vo mne zanechávala trocha rešpektu a pochybností. Spraviť domácu pizzu, ktorá bude chutiť nie je zrovna ľahká úloha, predovšetkým ak existuje milión receptov na to “najjemnejšie” cesto… Musel som rozhodiť siete a pozisťovať, kde je teda pravda toho cesta na pizzu. Druhý zádrheľ bolo kysnuté cesto. Verte, či nie, ale kysnuté cesto mi v minulosti narobilo vrásky na čele. Z toho dôvodu som sa zásobil s extra množstvom droždia a múky 🙂

Zdobenie pizze bola fáza, na ktorú som sa azda najviac tešil. Šunka, klobáska, slaninka, niva, bryndza, no skrátka nespočetné množstvo dobrôt. Už len všetko krásne dozdobiť, ochutiť a šup do pece!

 

Čo potrebujeme?

(porcia cca 3 väčšie pizze)

Cesto

600 g hladkej múky

350 ml vlažnej vody

1 celé droždie

9 PL olivového oleja

1 čl cukru

1 čl soli

homemade pizza, olivový olej, cesto, droždie

 

Základ pizze

100 ml paradajkového pretlaku

1 cesnak

1-2 PL kečupu

oregano

soľ

Obloha

(samozrejme na pizzu si dajte suroviny, ktoré máte radi vy)

200 g šunky od kosti

50 g slaninových plátkov

údená klobása

čerstvá kajenská chilli

bryndza

olivy

kukurica

oregano

niva syr

vajce

 

slanina, šunka, klobása, pizza, chillibrothers, domáca

 

Príprava

S prípravou cesta začnite skorej nakoľko celé kysnutie trvá aj hodinu. Vlažnú vodu rozmiešame s celou kockou droždia a cukrom a necháme nech to začne trocha pracovať. Pridáme hladkú múku, soľ a vlejeme aj olivový olej, ktorý je tam na zjemnenie cesta. Cesto dobre rozmiešame najlepšie v rukách. Nebojte sa za chodu pridať či už vodu alebo múku. Na konci by Vám malo ostať pekná guľa cesta, ktoré sa nelepí. Cesto uložíme do misky, prikryjeme utierkou a uložíme niekam do tepla. Celé kysnutie trvá asi hodinu.

Po hodine cesto vyberte a rozdeľte ho na tri rovnomerné časti. Pripravte si plochu na rozvaľkanie cesta. Múkou posypte stôl a aj valček, aby sa Vám cesto nelepilo. Rozvaľkajte cesto na tenko. S tvarom som trocha bojoval, vyzerá veľmi exoticky, ale myslím si, že ani obdĺžnik nie je zlý 🙂

Ja osobne nemám rád suché okraje na pizze, a preto som sa rozhodol pri mojej prvej vlastnej pizze spraviť plnené okraje. Samozrejme nie len hocičím, ale priamo slovenskou bryndzou.

bryndza, cesto, homemade food

 

Nastal čas pripraviť základ pre pizzu. Úprimne pri základe netreba veľmi špekulovať. Paradajkový pretlak som zmiešal s kečupom, dochutil soľou a oreganom a na záver som pretlačil jeden strúčik cesnaku. Dobre to rozmiešajte a natrite na pizzu.

pizza základ, paradajky, cesnak, oregano

Fázu ozbobovania pizze nebudem veľmi rozoberať – opäť sa mi pustia slinky. V skratke ozdobiť šunkou slaninou, klobáskou. Prihoďte aj nivu (krásne rozvoniava na čerstvej pizze) a nezabudnite postrúhať syr na vrch. AKo som už písal táto fáza je dosť individuálna avšak platí jedno pravidlo – nešetrite na tých dobrotách 🙂

olivy, cesnak, parmezan, domáca pizza, syr, slovak pizza homemadepizza5

Rúru si rozohrejte na 220-230 °C a vložte pizzu na cca 15 minút. Samozrejme dávajte pozor na pizzu, aby sa Vám nespieklo okraje. Odporúčam hneď ako vyberiete horúcu pizzu z rúry, potrite okraje olivovým olejom zmeišaným s cesnakom – vôňa sa rozšíri do celého bytu, rýchlo nakrájajte pizzu a ham do úst.

Verím, že aj napriek tomu, že táto téma nebola mojou silnou stránkou, verím, že som Vás inšpiroval. Rátam s Vašou podporou, už zostáva len posledné piate kolo!

Dobrú chuť priatelia.

veľká pizza, XXL pizza, vajce, olivy, veľa slaniny homemadepizza7