Site Overlay

Bylinné extrakty ako hnojivá.

Ahojte chilli fans,

Naposledy sme sa bavili o druhoch hnojív a taktiež ich použití v našich záhradkách. Dnes si povieme niečo o ďalšom spôsobe zdravého hnojenia a dokonca o kúsok prístupnejšieho. Bylinné extrakty, lúhy sa využívajú odjakživa pri pestovaní, ale doba pokročila, ľudia zleniveli a už sa im nechce v lese, či lúke hľadať vhodné byliny. Oveľa jednoduchšie je hotové hnojivo kúpiť.

Avšak pre Vás, ktorí radi miešate, experimentujete a milujete ten pocit, keď si sami niečo zhotovíte, práve pre Vás sme si pripravili pár bylinných extraktov, ktoré dodajú Vašej záhradke čo potrebuje. Nielen, že dodávajú rastlinám živiny, ale aj chránia rastliny pred škodcami a chorobami. Pre zber vyberajte lokality vzdialenejšie od cestných komunikácií, tovární a priemyselných parkov. Zbierajte len zdravé časti rastlín. Vybrali sme pre Vás päť základných typov hnojenia bylinkami, pri ktorých platí pomer 1 diel byliniek ku 3 vody:

1, ODVARY pripravujú sa tesne pred použitím. Čerstvé alebo sušené byliny sa pokrájajú na malé kúsky a nechajú sa na 24 hodín vo vode lúhovať. Po tomto lúhovaní sa prevaria v tej iste vode asi tak 30 minút a máte pripravený odvar pre hnojenie.

2, ČAJE – ako názov hovorí, pripravuje sa podobne ako čaj. Bylinky sa nevaria, len sa sparia horúcou vodou a nechajú sa v nej 30 minút lúhobať. Aplikovať až po vychladnutí.

3, VÝLUHY – čerstvé alebo sušené pokrájané rastlinky sa lúhujú 2-3 dni v studenej vode. Takýto extrakt je potrebné ešte zriediť s vodou v pomere 1:3. Takéto výluhy je potrebné umiestniť na chladné miesto, aby nezačali kvasiť. Určený hlavne na skoré použitie.

4, ZÁKVASY – Príprava je obdobná ako pri výluhoch až na záver, kde sa zákvasy umiestňujú na teplé miesto. Je potrebné ich denne miešať, aby bol kvasný proces úplný. Proti zápachu takýchto zákvasov dobre pôsobí pár kvapiek výťažku z Valeriány lekárskej. Doba trvania celého procesu trvá 14 dní.

To boli základy „čarodejníckych lektvarov“, ktoré možno jednoducho pripraviť. Teraz si povieme, ktoré rastliny sa najčastejšie využívajú a aké účinky nám prinesú do záhrady.

Pŕhľava dvojdomáo jej účinkoch na ľudský organizmus sme už boli iste v našom živote informovaní. Lenže výluh z pŕhľavy zlepšuje pôdne prostredie, a taktiež aj odolnosť voči chorobám u rastlín. Obsahuje veľké množstvo živín (síra, železo, dusík) a pomáha rastlinám budovať imunitu. Vhodné použiť ako prevenciu pred chorobami vo forme postrekov na list.

Pŕhľava dvojdomá

Lucerna siata –  rastlina vhodná nielen pre chov zajacov. Obsahuje mnoho vitamínov a dusík. Jej výnimočnosť spočíva v tom, že ako jedna z mála obsahuje aj enzýmy.

lucerna siata

Harmanček pravý – Ďalšia známa rastlinka využívaná v lekárstve. Harmanček podporuje mikroorganizmy a vytvára pre ne vhodnú mikroklímu. Obsahuje draslík, fosfor a vápnik. Vhodný pomocník na boj proti plesniam.

Harmanček pravý

 Praslička roľná – obsahuje veľa horčíka, kremíka a železa. Najlepšie pôsobí, keď si z nej spravíte čaj a ten priamo aplikujete na listy. Takýto čaj používajte hlavne v rastovej fáze. Pri fáze kvetu a plodov nedoporučujeme.

praslička roľná

Rebríček obyčajný – možno ho poznáte aj pod názvom myší chvost. Napomáha rýchlejšiemu rozkladu a vstrebávaniu fosforu. Z rebríčka sa zbierajú kvety, ktoré kvitnú v auguste. Okrem dusíka a vápnika poskytne Vašim rastlinám aj prvky ako je meď, či síra.

Rebríček obyčajný

Palina pravá – jej výluhy pôsobia ako prevencia proti škodcom. Zbiera sa tesne po odkvitnutí v auguste až septembri.

palina pravá

Všetky tieto rastliny dodajú Vašej záhradke potrebné živiny a čo viac pôsobia aj preventívne voči chorobám a škodcom. Príprava výluhov, čajov, či zákvasov je síce troška náročnejšie – hlavne na čas, ale je to najzdravší spôsob hnojenia. Minulý rok sme odskúšali sami pár výluhov z bylín a ich účinky boli neskutočné. Týmto by sme hnojenie a dodávanie živín do záhrady uzavreli. Nabudúce sa budeme venovať téme Outdoor príprava záhrady.

S pozdravom

Chillibrothers

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *