Site Overlay

Brown Bhutlah

Každý rok sa posúvajú hranice v šlachtení chilli paprík. Vznikajú nové farebné variácie, tvarovo odlišné, ale samozrejme aj pikantnejšie. Brown bhutlah je práve výsledkom takýchto krížení a šlachtení chilli odrôd. My sme si samozrejme novinku nenechali ujsť, a tak Vám môžeme priniesť naše prvé postrehy. Najočakávanejšia novinka roka 2015!

Pôvod tohto druhu je síce neznámi. avšak čo sa týka pestovateľských nárokov a nárokov na stanovište môžeme ju prirovnať k Bhut jolokie. Rastlina dosahuje 100-110 cm a veľmi rada sa rozkonáruje. Doprajte je dostatok priestoru – 1m spon medzi rastlinami, inak bude porast príliš hustý a to pôjde na úkor úrodnosti rastliny.

Dôležitá je predpríprava a predpestovanie. Výsev si treba naplánovať už koncom februára a v indoor podmienkach sa o rastliny starať až do mája. Výsadbu, pokiaľ máte k dispozícii skleník je možný už začiatkom mája, pokiaľ vysádzate do fólii, tak až po “troch zmrznutých”. Pred výsadbou nezabudnite otužovať rastliny, to znamená nechávajte ich cez deň na slnku, aby Vám vo fóliách nespálilo listy.

Bhutlah má vysokú úrodnosť, preto je vhodné v niektorých prípadoch rastlinu podoprieť. Rastlinám sa treba plne venovať aj pestovnými zásahmi – pretrhávať listy zo spodných vrstiev, alebo upravovať samotnú korunu, aby bola presvetlenejšia.

brownbhutlah3-800x600

 

Plody dozrievajú v našich podmienkach od augusta do septembra. Na prvom obrázku môžete vidieť tvar plodu, ktorý je ťažšie popísateľný, ale v priemere môžeme povedať, že dosahuje veľkosť cca 6-7 cm. Dozrieva od svetlo zelenej, cez slabo hnedú až do hnedo červenej farby. Vráskavosť a hrboľatosť plodov len podčiarkuje štipľavosť týchto druhov.

Dozrievajúci plod Brown bhutlah
Obrázok č.2: Dozrievajúci plod Brown bhutlah

 

Je nutné varovať, že brown butlah nie je pre začiatočníkov. Plody sú extrémne štipľavé a samotný druh sa zaraďuje medzi špičku chilli. Neoficiálne bolo namerané u jedného plodu 2 milióny SHU. Aróma je typická pre odrody chinenses a pri manipulácii s papričkami odporúčame používať kvalitné rukavice. Pálivosť pretrváva veľmi dlho a je natoľko intenzívna, že … a veď posúďte sami na nasledujúcom videu: https://www.youtube.com/watch?v=U5Opfy1oAzc

Využiteľnosť tejto odrody je jednoduchá – posúvať hranice v pikantnosti a bhutlah skutočne overí Vaše schopnosti chilli pestovateľa.

Chilli zdar priatelia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.