Site Overlay

Druhy chilli a ich charakteristika.

 

Zdravíme chilli priatelia!

Ďalšia pestovateľská sezóna je už na konci. V priebehu tohto roka sa k nám, či už prostredníctvom sociálnych sietí alebo cez web pripojilo množstvo ľudí – pestovateľov a konzumentov chilli. Nesmierne nás teší, že nás sledujete, a práve pre tých nových je venovaný tento článok.

Možno ste sa práve rozhodli, že rok 2016 si vyskúšate doma vypestovať svoju vlastnú rastlinku, aby ste si mohli dochucovať svoje jedlá, alebo len strašiť sem-tam návštevu pekelnou chilli. V nasledujúcich riadkoch Vám vysvetlíme, aké druhy chilli na svete existujú, aby ste sa sami rozhodli, ktorá odroda je pre Vás tá pravá.

Chilli sa rozdeľujú do celkovo piatich skupín:

1, Capsicum annuum

2, Capsicum chinense

3, Capsicum frutenses

4, Capsicum baccatum

5, Capsicum pubescens

Všetky druhy, pri vhodných podmienkach a dodržaní pestovateľských činností, viete vypestovať aj v našich zemepisných šírkach, preto sa nemusíte limitovať pôvodom alebo krajinou pôvodu. Poďme si však povedať k druhom trocha viac.

 

1, Capsicum annuum

Najrozšírenejšia skupina chilli medzi druhmi. Nazývaná je aj paprika siata alebo ročná. Do tejto skupiny patria známe druhy kápie, druh Jalapenos, Cayenne a veľa ďalších druhov. V podstave skoro všetky tie mini farebné chilli druhy v nákupných centrách sú capsicum annuum. Ročné papriky dosahujú štipľavosť od 0 – 100 000 SHU a sú vhodnejšie pre menej odolných chilli konzumentov. Počas pestovania si nevyžadujú až toľko pozornosti a sú veľmi tolerantné k začiatočníckym chybám pri pestovaní, preto pokiaľ len začínate mali, by ste si to “natrénovať” pri týchto druhoch.

 

Capsicum annuum
2, Capsicum chinsense
 Čoraz viac populárny druh už aj na Slovensku. Stačí, keď spomenieme pár zástupcov ako Habanero alebo Bhut jolokia. V preklade capsicum chinense znamená čínska paprika, avšak táto skupina zahrňuje väčšinou druhy pestované v strednej Amerike a v oblasti Karibiku. Rastliny sú oveľa vyššie, košatejšie, pričom dosahujú aj 120 cm. Vyznačujú sa širokými listami a pri pestovaní by sme im mali vyhradiť dostatočný priestor. Chinense sú zvyknuté na teplejšiu klímu a preto je potrebné si ich predpestovať. V našich podmienkach sa vysievajú už koncom januára až začiatkom februára a je potrebné umiestniť sadenice v indoor podmienkach pod správnu lampu. O výbere vhodné osvetlenia pri predpestovaní sa dočítate viac v našom článku https://www.chillibrothers.sk/?p=882
Plody týchto druhov sú skutočná exotika, a to nielen čo sa týka štipľavosti (dosahuje hodnoty od 100 000- 2 mil. SHU), ale aj vône a chuti. Charakteristická je ovocná citrusová vôňa, ktorá zďaleka nepripomína ročné papriky pestované u nás.
Capsicum chinensis
 3, Capsicum frutenses
Postupne sa dostávame k menej známym druhov. Paprika kríčková alebo frutenses tvorí väčšinou veľké kompaktné kriky plodiace vo veľkom množstve malé chilli papričky. Tieto odrody rastú veľmi pomaly a pokiaľ chcete z rastliny vyťažiť čo najviac, budete ju musieť pestovať viac rokov. Niektoré druhy by sme mohli zaradiť aj medzi trvalky. Frutenses sú veľmi citlivé odrody na pestovanie a vyžadujú takmer neustále slnečné žiarenia, preto neodporúčame vysádzať na polotienisté miesta alebo miesta, kde nesvieti priame slnečné svetlo. Dalo by sa povedať, čím viacej svetla, tým kompaktnejšia a pevnejšia stavba kríku. Najvýznamnejší zástupca tohto druhu je Tabasco chilli (viď foto od svetoznámej tabasco omáčky).
tabasco chilli
tabasco chilli. Zdroj: www.tabasco.com

4, Capsicum baccatum

V preklade sú to krídlovité papričky. Pôvod názvu Vám síce nevieme vysvetliť, ale čo Vám vieme povedať, že tieto odrody sú veľmi obľúbené medzi skúsenejšími chilli pestovateľmi. Nie kvôli pálivosti, ktorú dosahujú (3000-100 000 SHU, ale skôr kvôli neobvyklím tvarom, ktoré majú plody. Stačí spomenúť druhy ako sú Atomic starcish prpomínajúce malé ufo, alebo Bishop crown. Každopádne sú to nádherné ozdoby záhrady. Rastlinky sú pri tom nenáročné na teplo a znesú aj chladnejšie miesta.

 

Capsicum baccatum

 

5, Capsicum pubescens

Paprika chlpatá sú druhy rodu Rocoto pochádzajúce z južnej Ameriky. Tentokrát názov presne sedí na tieto druhy, nakoľko ich výrazné ochlpenie je viditeľné už pri sadeniciach. Dospelé chilli sú celé pokryté malými chĺpkami. Ďalším veľmi dôležitým znakom tohto druhu sú čierne semienka v papričkách. Ak ste sa rozhodli vypestovať si svoje vlastné Rocoto mali by ste vedieť, že rastliny sa veľmi radi rozkonárujú a osobne by sme ich radili k veľkým kríkom. Výška 150 cm a šírka 150 cm sú ich štandardné miery. Odporúčame ich umiestňovať do obrovských črepníkov resp. nádob nakoľko Rocoto vie plodiť až 15 rokov! Plody Rocota pripomínajú jabĺčka a dosahujú pikantnosť až cca 100 000 SHU. Vraví sa, že pikantnosť týchto druhov je chuťovo iná, tento údaj Vám však zatiaľ nevieme potvrdiť ani vyvrátiť nakoľko naše Rocotá tento rok nestihli dozrieť.

Capsicum pubescens

Priatelia to by bolo k druhom chilli z našej strany všetko. Pokiaľ by ste mali záujem o rady, resp mali ešte otázky, kľudne nám napíšte na: info@chillibrothers.sk

Majte sa krásne!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.