Site Overlay

Kapsaicín a jeho význam.

Zdravím chilli bratia,

Iste ste počuli už o stupnici štipľavosti , jednotkách pálivosti SHU ( Scoville heat unit ) a kapsaicíne. Rozhodli sme sa pre Vás pripraviť viac informácii o látkach ukrytých v chilli a tiež ich využitie. Chceme poukázať, že konzumácia chilli nie je len o vyštípaných ústach, slzách v očiach a ťažkostiach na druhý deň.

Najskôr niečo o kapsaicíne. Je to látka C18H27NO3 ( 8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamid – chemický názov kapsaicínu). Je rozpustný v oleji i alkohole, pričom samotné rastlinytvoria túto látku ako ochranu proti požití divou zverou. V roku 1846 sa podarilo vedcovi L.T.Treshovi izolovať a pripraviť kryštalickú látku, ktorú pomenoval KAPSAICÍN.

Obrázok č.1 – Chemický vzorec kapsaicínu

Iste mnohí z Vás pocítili bolesť aj pálivosť kapsaicínu. Pálivosť neostáva len v ústach, ale často sa dostane až sliznici, alebo pri vysokej koncetrácii pálí aj cez pokožku. Nociceptory (receptory bolesti) transportujú vzruch vyvolaný viazaním kapsaicínu na vanilloidové receptory – iónové kanáliky prispôsobené pre príjem vápnika do neurónov. Ale dosť bolo odborných výrazov.

Jedno z hlavných odvetví využívajúcich účinkov kapsaicínu je medicína. Tu je len zlomok príkladov na využitie tejto látky:

1, vďaka schopnosti kapsaicínu vyplavovať endorfín a podporovať euforické stavy, preťažuje receptory a funguje tak ako lokálne analgetikum. Vedci z Harvard Medical School dokonca poukázali na anestetické účinky po dobu štyroch hodín a to bez straty kontroly svalu. Naviac prispeli český vedci, ktorí spozorovali, že miesto rezu sa vďaka kapsaicínu lieči ďaleko rýchlejšie a zanecháva menej viditeľné jazvy.

2, odborný časopis Journal of American Academy of dermatologi, popisuje ako kapsaicín zmierňuje príznaky psoriázy. Krém znižuje svrbenie a začervenanie pokožky. Všeobecne sa krémy a tinktúry používajú k zníženiu bolesti svalstva a bolesti kĺbov (artritídy).

3, zaujímavé výsledky priniesli štúdie chilli vs obezita. Americké UCLA Centrum pre ľudskú výživu tvrdí, že pikantné jedlá výrazne pôsobia na zvyšovanie teploty organizmu, a tým aj na spotrebu energie. Touto unikátnou vlastnosťou núti organizmus k spaľovaniu kalórií.

4, štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie hovoria, že v krajinách s dominantným príjmom kapsaicínu v jedálničku spôsobuje menej úmrtí na rakovinu, infarkt  a mozgové príhody. Kapsaicín znižuje hladinu cholesterolu, triglyceridov a hromadenie krvných doštičiek. Ďalej tvrdia, že kapsaicín je významný prvok pre organizmus, schopný detoxikovať širokú škálu chemických karcinogénov, ktoré pri dlhodobejšom pobyte v tele vytvárajú mutácie vedúce k zhubným nádorom.

 

 

healthy chilli

Chilli vs. aspirín

O účinkoch chilli papričiek sme si už zopár viet napísali. Pomáha diabetikom, chorým so žalúdočnými vredmi ale aj pri srdcových ochoreniach.
Ľudia konzumujúci pálivé plody majú nielen nižší výskyt rakoviny a žalúdočných vredov, ale trpia menej cukrovkou a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Podľa štúdie tasmánskych expertov je chilli výhodné nielen pri prevencii ochorení srdca, ale aj ako liek pri už rozvinutej chorobe. Dokonca hovoria o nahradení aspirínu, ktorý má často vedľajšie účinky (môže spôsobit krvácanie v žalúdku).

Kapsaicín znižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, obmedzuje tvorbu tukových depozít v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín. A práve tzv. antikoagulačné účinky chilli by mohli nahradiť aspirín, ktorý užívajú kardiaci kvôli riedeniu krvi.

To sú hlavné výhody. Chilli patrí medzi plodiny, ktoré Vám môžu pri chorobách poslúžiť ako prevencia. Potenciál kapsaicínu dokazuje aj fakt, že počas olympijských hier v Pekingu v roku 2008 boli pri pozitívnom testovaní vylúčené štyri kone z parkouru.

Samozrejme nejedná sa o všeliek a nevyliečí Vás zo všetkých chorôb, ale myslite na to, že konzumácia chilli slúži ako prevencia pred rakovinou a srdcovo-cievnymi chorobami, a pritom tieto rastlinky si môžete vypestovať doma alebo vo Vašej záhradke.

Rodiny s deťmi dávajte prosím pozor a chilli skladujte a pestujte mimo dosah Vašich ratolestí. Kapsaicín je vysoko dráždivá chemická látka, ktorá spôsobuje dráždenie sliznice alebo alergické reakcie. Aj pri konzumácii chilli platí pravidlo: Všetko s mierou!

 @Chillibrothers

 

zdroj: http://www.blesk.cz, http://www.novinky.cz, http://pravo.novinky.cz/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.