Site Overlay

Bhut Jolokia

Bhut Jolokia k nám bola dovezená až z ďalekej Indie. Tento druh môžete často nájsť aj pod názvom Bhut Ghost Jolokia. Je to výrazne teplomilný druh a preto pestovanie tejto rastliny je náročnejšie. Jolokiu výlučne saďte len do skleníka alebo fóliovníka. Krík dosahuje u tejto odrody 100 až 150 cm, preto doprajte rastline potrebný priestor. Pri začatí pestovania zvážte jej nároky na prírodné podmienky, kde v prirodzenom prostredí potrebuje 120 dní vegetačné obdobie, aby vám plody stihli dozrieť a nabrať šťipľavosť – vhodné predpestovanie pod lampou už od januára.

 

Obrázok č.1 – Dospelá rastlina s výškou 130 cm

Bhut Jolokia, Ghost pepper, indické chilli

Po dosiahnutí dospelosti nasadí rastlina množstvo snehobielych kvetov. Pokiaľ by vám kvety odpadávali bez tvorby plodov nebojte sa použiť malý štetec a troška pomôcť prírode. Plody majú charakteristický zvráščitý tvar, prezrádzajúci pekelnú chuť tejto papričky. Po dosiahnutí sýto červenej farby paprík môžete zozbierať úrodu, buďte však opatrný pri zbere, plody totiž obsahujú toľko kapsaicínu, že to môže páliť aj na rukách.

Obrázok č.2 – Dozrievajúce plody

Ghost pepper, hottest chilli

Papričky sú veľmi aromatické a ich exotická chuť vám obohatí mnohé jedlá. Dávajte však pozor pri šťipľavosti 1 001 304 SHU odporúčam len malé množstvá alebo konzumáciu len pre skúsenejších chilli majstrov.  Veľmi chutné sú omáčky kombinované s ovocím (marhuľa, ananás, mandarinky), prípadne celé sušené plody. Na záver Vám dám jeden tip – vyskúšajte údenú mletú Jolokiu ako prísadu do polievky napr. Guľášová, Fazuľová , určite vám bude chutiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.