Dobrý večer priatelia.
Iste ste si všimli, že aj tento rok sme nasadili na skúšku zopár nových druhov a rozšírili farebnosť v záhrade. Jednou z noviniek bola aj Elephant´s trunk – alebo ak chcete sloní chobot. Musíme priznať, že zo začiatku sme boli skeptický nakoľko nám veľmi pripomínala ľudovo známe baranie rohy, ale zvedavosť zvíťazila 🙂
RASTLINA
Ak sa rozhodnete taktiež skúsiť pestovať túto odrodu v prvom rade si pripravte miesto a tým myslíme aj do šírky ale aj do výšky. Dospelé rastliny nám dosiahli vo fóliovníku výšku až 2 metre a doslova sa opierali o vrch. Rastlina nie je až taká kompaktná ako u chinense druhoch a tým pádom si vyžaduje aj potrebnú podperu, hlavne ak na nej bude veľa plodov. Najlepšie spravíte ak ju umiestnite do zadnej časti fóliovníka alebo niekam k južnej stene. Rastlina ma dosť krehké vetvy, a preto jej vie uškodiť aj veterné miesto.
PLODY
Plody sú skutočne veľké a hlavne dlhéééééééééé. Niektoré dosiahli až 40 cm. Steny sú pomerne hladké a ak má plod dostatok miesta tak je aj vcelku rovný. Podotkol by som hlavne vec so zberom. Manipulácia s plodmi musí byť opatrná nakoľko pri takej dĺžke sa vám ľahko rozlomia. Inak sú papričky príjemne chrumkavé s typickou annuum paprikovou chuťou. Pálivosťou sa dajú prirovnať k niektorým jalapenos. Najčastejšie predajcovia uvádzajú 10 000 SHU.
POUŽITIE
Aj napriek horšej manipulácii s papričkami musíme povedať, že sú skutočne úchvatné. Pozerať ako sa plody pretekajú v dĺžkach je vcelku zaujímavé. V kuchyni sme ju najčastejšie využili ako čast zaváranín. Pokiaľ necháte plody chvíľku postáť doma v tieni, tak chilli krásne zmäkne a viete ho aj do 7 dcl naskladať 🙂 Efektné je aj normálne sušenie, keď dlhé choboty poprešívate silonom a necháte na dobre vetranom suchom mieste schnúť. Z takto suchých plodov si môžete buď spríjemniť polievky, prípadne zomlieť na mleté chilli a spríjemniť všetky jedlá 🙂
Pekný večer priatelia