Site Overlay

Etna Peperoncino

Názov trochu klamne poukazuje na krajinu pôvodu, ale nenechajte sa zmiasť. Táto odroda totižto pochádza z exotického Thajska. Ázijská krajina, ktorá miluje pikantné jedlá je doslova zlatou kolískou štipľavých odrôd. My sme si dnes vybrali našu Etnu.

Etna patrí k rodu Capsicum annuum podobne ako Jalapeno. Jej unikátnosť spočíva v štíhlej 90 cm vysokej rastline. Rastlina sa veľmi málo rozvetvuje, keď tak len vrcholec za účelom tvorby trsov. Listy sú na dotyk tvrdé a voskovité, čím dodávajú umelý výzor rastlinke. Nároky na pestovanie nie sú nijak náročné. Potrebné je včasné vysiatie (najlepšie do Jiffov návod tu: https://www.chillibrothers.sk/?p=701 ) a vhodná zálievka počas prvých rastových fáz. Rastlinu je možné pestovať aj vo väčšom črepníku (aspoň 3 l), ale najlepšie sa jej darí na krytom záhone, či fóliovníku.

thajské chilli, peperoncino, etna, druhy chilli
Rastlina vysadéná do fóliovníka.

 

Odroda je výnimočná hlavne vyššie spomínanými trsmi. Na vrcholcoch rastlín sa vytvárajú zhluky kvetov, z ktorých neskôr vyrastajú nahusto 4 cm dlhé papričky (aj 20 ks plodov na jednom trse). Plody rastú do hora, čo je poznávací znak tejto odrody. Papričky počas dozrievania menia farbu od sýtej zelenej, cez oranžovú, až po jasno červenú.

Etna peperoncino, druhy chilli
Charakteristické trsy kvetov

Plody majú síce “len” 65 937 SHU, no nedajte sa po druhý krát oklamať touto odrodou. Štípe ako čert (asi preto má názov po sopke). Etnu je najlepšie konzumovať za čerstva – letné šaláty, zeleninové polievky. Samozrejme pokiaľ nemáte veľkú spotrebu čerstvých chilli, môžete si ju usušiť a odložiť na zimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.