Azda každý dnes už pozná chilli papričky Jalapenos. Sú neodolateľnou súčasťou každej, čo i len troška pikantnej kuchyne. Máloktorí však vedia, že existuje veľa odrôd, ktoré sa odlišujú vzhľadom, tvarom, ale aj habitusom rastliny.
Napriek tomu, že názov pôsobí mierne exoticky, pôvod tejto odrody je v USA. Senorita patrí k druhom annuum, čo znamená, že je možné ich pestovať aj voľne v záhonoch na záhradkách. Pri sadení však myslite na veľkosť jej kríkov. Dosahuje až 90 cm a vytvára kompaktný krík. Stonka často zdrevnatie , čím sa zvyšuje odolnosť rastliny proti veterným vplyvom a aj lepšie udržanie plodov. Naproti stonke sú mladé výhonky veľmi krehké a lámu sa už pri menšom dotyku, preto odporúčame zvoliť voľnejší spon.
Pri dosiahnutí reprodukčnej zrelosti zakvitne rastlina bielymi kvetmi a počas nasledujúcich 60 dní sa vytvoria a dozrejú 3-10 cm dlhé chilli. Plody sú na začiatku zelené a pri plnom dozretí sa ich farba zmení na sýto červenú. Charakteristické sú krátke vrásky na plodoch, ktoré dotvárajú nezameniteľný vzhľad Jalapenos.
Papričky majú hrubú chrumkavú stenu a obsahujú 400 SHU. Sú ideálne pre konzumáciu za čerstva, do šalátových mís. Pri väčšom množstve vám odporúčame zavariť plody v sladko-kyslom náleve. Ideálne k domácim hamburgerom alebo klobáskam.
Pre náročnejších gurmánov odporúčam skúsiť údené Jalapenos. Údia sa na čerešňovom dreve, pričom takto upravené Jalapenos sa nazýva aj Chipotle.
Tak priatelia, verím, že tak ako nám, aj Vám sa už zbiehajú slinky na zavárané Jalapenos a tešíte sa na úrodu.